4. Wat moet ik met de emoties van anderen?

Vooral hooggevoelige mensen kunnen veel last van hebben van de emoties van anderen; wij zijn empathisch dus voelen de pijn van die ander. Toen ik energie ging voelen kreeg ik eerst last van de energie van voorbijgangers en later vooral van de emoties van mensen die emotioneel dichtbij waren. 

Er wordt dan vaak aangeraden om jezelf af te schermen, een kaasstolp over jezelf heen te visualiseren bijvoorbeeld. Maar dat voelde nooit goed voor mij; als je jezelf afsluit kan je energie niet stromen. Ik liet dus zoveel mogelijk de emotie-energie van anderen door me heen de Aarde inlopen die dat dan transformeerde. Dat werkte meestal prima maar soms ook helemaal niet en, je raadt het al, dat werkte juist minder goed als ik toch al relatief laag in m’n energie zat. Het veroorzaakte dan een vicieuze cirkel of zelfs een spiraal naar beneden.

Ik wist al veel langer dat ik wat iemand anders zei en voelde niet persoonlijk moest nemen. Wat die ander denkt zegt veel over die persoon zelf en als je het onderzoekt blijkt het vaak weinig of niets over jou te zeggen. Als je het niet persoonlijk opvat kun je in de toeschouwerspositie blijven en hoef je dus niet mee te gaan op de golflengte van die ander. Dat werkt hetzelfde als bij je eigen emoties; als je je er niet mee identificeert kun je ernaar kijken zonder dat je er “iets mee moet”.

Tòch kwam ik erachter dat als ik last had van de emoties van anderen ik dat zelf veroorzaakte. Ik had last van die energie doordat ik dacht dat ik daar last van had; ik geloofde dat ik daardoor leegliep qua energie of ergerde me dat die ander er zelf niets aan deed. Dat was een echte eye-opener en verklaarde waarom ik vooral last had als ik al laag in m’n energie zat en dus meer open was voor negatieve gedachten.

Overigens is het zo dat hoe meer licht en liefde je zelf al uitstraalt, dus hoe hoger je frequentie is, hoe minder last je hebt van de negatieve emoties van anderen. Je zet dan geen kaasstolp over jezelf heen maar schijnt licht in het donker. Maar ook dan ben je kwetsbaarder naar mate je lager in je energie zit.

Maar dankzij een vraag van iemand herinnerde ik me dat ik ooit gelezen had dat je die emotie-energie zelf ook kunt transformeren en je er zelfs mee kan opladen. Maar hoe? Dat stond er niet bij in de boeken en filmpjes die ik had dus daar heb ik hulp bij gevraagd. Ik kreeg daarna zelfs twee manieren via ingevingen, die je ook nog eens tegelijk kunt gebruiken, en ben daar heel dankbaar voor.

De eerste manier is zelf die energie transformeren door het te verbranden in je solar plexus in plaats van dat aan de Aarde over te laten. De tweede begint door met compassie te kijken en de emoties er gewoon te laten zijn. Alleen al die intentie laat de emotie wegvloeien en het vertrouwen dat je de energie kunt transformeren versterkt dat nog eens. Je kunt de getransformeerde energie als liefde of licht teruggeven aan de ander, ik voel dat in m’n hartchakra. Je eigen energie gaat daar meer van stromen en het Heel-Al gaat je helpen dus laad je ook je eigen energie op en dat is goed voelbaar!

In New Age-kringen hebben mensen het vaak over “energievampiers”. Daarmee bedoelen ze dan mensen die (meestal onbewust) emoties bij anderen oproepen en zich bij wijze van spreken voeden met de energie daarin. Als je daar het slachtoffer van wordt voel je je inderdaad helemaal leeggezogen. Net als die “energievampiers” hergebruik je de energie die uitgestraald wordt als je die verbrandt in je solar plexus. Maar je stuurt weer energie terug en je doet dat natuurlijk zonder eerst emoties bij een ander op te roepen.

Ik bedacht me later dat wat de Tibetaanse Boeddhisten Tong-Len noemen misschien wel hetzelfde is als de tweede manier. Dat vond ik altijd zwaar; het in je opnemen van de emotie-energie van anderen en dan liefde terugsturen ging ten koste van mijn eigen energie maar zo was het vast nooit bedoeld. Door de energie te transformeren kun je in plaats van compassie-vermoeidheid zelfs een “compassie-high” ervaren. Vroeger als oncologieverpleegkundige kreeg ik bijvoorbeeld energie van het verminderen van het leed voor stervenden ook al wist ik toen nog niets over energie.

Hoe meer mensen dit kunnen hoe beter het gaat op de wereld. Bovendien zijn wij, hooggevoelige mensen, zijn daar goed in omdat we het beter kunnen waarnemen. Dus, help je mee?

Heel veel liefs, Edith

Oefeningen

Pema Chödrön leert je Tong Len in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=QwqlurCvXuM

Je kunt natuurlijk ook real life oefenen met je medemens. Ik ben zelf begonnen in situaties waarin een vreemde zich opwindt over iets wat mij niet (erg) raakte want als je eigen emoties geen rol spelen is het natuurlijk makkelijker. Daarna komen mensen uit je eigen kring die zich druk maken over iets dat jou niet (erg) raakt en pas daarna situaties waarin dat allebei speelt. Je zult merken dat het je eerste reactie is om emoties buiten te houden dus zelfs in de eerste soort situaties zit al meer uitdaging dan je zou denken. Als je aan het oefenen bent gaat het natuurlijk ook af en toe nìet goed. Je kunt dan ook achteraf nog de energie in de ruimte en in je eigen lijf verwerken op deze manier waardoor je meteen weer oplaadt.

Verder lezen, luisteren of kijken

Ken Wilber beschrijft in Zonder grenzen wat er gebeurt als je je afschermt tegen iets.

Alberto Villoldo schrijft over Sjamanisme; in The Illumination en One spirit medicine noemt hij ook dat je emotie-energie van anderen kunt gebruiken om jezelf te voeden. Ook in de Rites of the Munai Ki heeft hij het daarover: https://www.youtube.com/watch?v=QwqlurCvXuM

James Redfield beschrijft in de Celestijnse belofte vrij nauwkeurig wat er gebeurt met energie tussen mensen en planten en mensen onderling.

Nadat ik dit geschreven had gaf het Universum me nog een YouTube-video waarin iets dergelijks beschreven wordt: https://youtu.be/IjW1NOBmCm4

Wil je reageren? Laat me bijvoorbeeld weten of de oefeningen lukken en of je vragen of suggesties (ook voor andere onderwerpen) hebt. Ik zie je reactie graag: edith@verwondering.nu.

Stuur de nieuwsbrief van Verwondering.Nu vooral door naar iedereen die geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief van Verwondering.Nu