1. Wat is waarheid?

Misschien bestaat de waarheid niet hier op aarde, hebben we allemaal onze eigen visie, een combinatie van kleine stukjes waarheid waar we een mooie aansluitende of soms hier en daar botsende puzzel van gelegd hebben. Een puzzel die niemand afkrijgt hier, er zijn altijd nieuwe inzichten, zelfs voor de verst ontwikkelde meesters, dat gaat eeuwig door denk ik. Op de universiteit leerde ik hoe iets wetenschappelijk onderzocht moet worden. Maar dat is waarheidsvinding vanuit het materialistisch perspectief. Liefde (misschien wel dè ultieme waarheid) laat zich bijvoorbeeld niet goed onderzoeken zo omdat het niet gemeten kan worden.

Waar komen jouw inzichten vandaan? Ik gebruik boeken, YouTube-filmpjes en last but not least meditatie. Ik neem alleen aan wat iemand zegt als het klopt met mijn innerlijke waarheid, als ik voel dat ik dat eigenlijk, onbewust, al wist. Mijn ouders vonden me vroeger al heel eigenwijs en ik zie dat als de enige manier om tot echte wijsheid te komen. Doen wat anderen zeggen terwijl je weet dat het niet goed is voor jou, betekent een fout maken waar je niets van leert. Eigen-wijs zijn betekende voor mij vaak enorme fouten maken, maar daardoor wel mijn eigen wijsheid ontwikkelen.

Ik las eens dat je de waarheid moet kiezen die nuttig voor je is qua groei. In de praktijk betekent dat volgens mij dat je de weg kiest die past bij je eigen waarden en in ieder geval niet een die meegaat met de angst van je ego en die zelfs groter maakt. Zo heb ik al twee criteria die ik gebruik om de woorden van een ander te wegen; het moet kloppen met m’n innerlijke waarheid en met mijn waarden.

Anke Evertz en Martha Beck bijvoorbeeld hebben het allebei over hoe iets voelt in je lichaam. Dat in je lichaam een enorme wijsheid schuilt wordt heel duidelijk door te kijken naar wat je lichaam allemaal voor je doet zonder dat je oplet. Het derde criterium is voor mij dus dat iets voelt als waarheid en voelen doe je in je lijf, niet met je hoofd. Ken je het gevoel dat je hart “een sprongetje maakt”? Voor mij is het dan meteen duidelijk.

Een aandachtspunt bij het gebruiken van je lijf als ijkpunt voor waarheid is wel dat er ook nare ervaringen in opgeslagen liggen. Als je goed in contact staat met je lichaam merk je dat het zich spant of zelfs klachten geeft als je iets tegenkomt dat je associeert met een nare ervaring. Ik doe dan wat zelfonderzoek om uit te zoeken hoe dat zit.

Een andere valkuil bij het vinden van je eigen waarheid bestaat uit de overtuigingen die we meekrijgen uit onze opvoeding en de maatschappij waarin we leven. Iets kan een waarheid lijken als het daarbij past. Net als bij een vormenstoof van een klein kindje; alleen blokjes in de vorm van één van de gaten passen erin. Ik ben bijvoorbeeld opgevoed met ‘je moet je uiterste best doen’ maar ook ‘als je succes hebt vindt niemand je aardig’. Ik ging dus mezelf in de wielen rijden en onbewust zorgen dat waar ik m’n best voor deed toch niet lukte. Het duurde lang voordat ik zag dat die vanzelfsprekende waarheden toch niet klopten.

Ik geloof dat er meerdere waarheden zijn; ik bedoel dat er meerdere wegen naar de top van de berg zijn. De waarheden die je lager op de berg vindt worden weer verworpen als je verder groeit. Of je aan de oost- of de westzijde begonnen bent met je klim maakt niet uit; we komen uiteindelijk allemaal op dezelfde top. Misschien is uiteindelijk een ik-weet-het-niet-houding de waarheid. Dan hadden Kant en Lao Tzé toch gelijk.

Heel veel liefs, Edith

Oefeningen

Misschien wel de beste oefening voor het hebben van een weet-het-niet-houding die ik ken is “the Work” van Byron Katie.

Zij onderzoekt met haar vier vragen en de omkeringen dingen die emoties bij je oproepen. Je kunt het vinden op https://thework.com/sites/nederlands/the-work/ je kunt direct aan de slag met de gratis app The Work (in het Engels) of met Het werkblad Oordeel-over-je-naaste en Het werkblad Eén gedachte per keer.

Verder lezen, luisteren of kijken

Byron Katie: Vier vragen die je leven veranderen (in het Engels: Loving what is). Je kunt haar ook vinden op YouTube en ze heeft een (gratis) app; the Work

Anke Evertz: Neun Tage Unendlichkeit. Zij leert van haar lichaam te houden en ernaar te luisteren na een uitgebreide uitleg en rondleiding door haar begeleider. Je kunt haar ook vinden op YouTube

Martha Beck: The way of Integrity. Zij heeft een wekelijkse bijeenkomst op Facebook en Instagram die je terug kunt luisteren op YouTube. Zij heeft verschillende “sets van waarheden” ervaren en losgelaten om uiteindelijk haar eigen waarheid te vinden.

Wil je reageren? Laat me bijvoorbeeld weten of de oefeningen lukken en of je vragen of suggesties (ook voor andere onderwerpen) hebt. Ik zie je reactie graag: edith@verwondering.nu.

Stuur de nieuwsbrief van Verwondering.Nu vooral door naar iedereen die geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Je kunt je hier aanmelden voor de nieuwsbrief van Verwondering.Nu